W Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego odbyło się uroczyste wręczenie nominacji podkarpackim firmom spożywczym w ramach Ogólnopolskiego Konkursu Promocyjnego AGRO POLSKA. W tym roku odbywa się już jego XXII edycja.
Ogólnopolski Konkurs Promocyjny AGRO POLSKA jest prestiżowym konkursem organizowanym pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, którego głównym celem jest promocja polskich firm branży rolno - spożywczej, ich produktów oraz wzmocnienie marki i pozycji tych przedsiębiorstw na rynku polskim.
Ideą Konkursu jest wyróżnienie i docenienie producentów wytwarzających żywność
w oparciu o tradycyjne, polskie receptury. Pierwszy etap odbywa się na poziomie wojewódzkim, po nim następuje etap krajowy. Zwycięzcy Konkursu uzyskują przywilej znakowania swojego produktu Godłem Promocyjnym AGRO POLSKA przez okres jednego roku. Ogólnopolski finał Konkursu i nagrodzenie laureatów odbędzie się we wrześniu.
Nominacja Marszałka Województwa Podkarpackiego stanowi wartościowe wyróżnienie regionalne oraz uprawnia do udziału w etapie ogólnopolskim Konkursu.
Nominacje z rąk Wicemarszałka Województwa Podkarpackiego Lucjana Kuźniara odebrały w tym roku 24 podkarpackie firmy.
Dominika Skoczylas
dep. Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem
fot. Michła Mielniczuk
biuro prasowe UMWP
Lista producentów nominowanych w Konkursie AGRO POLSKA 2015 r.
- Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Wiesława Głowiak, Czarna
- Masarnia Zbigniew Giża Sp. J., Żarówka
- Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „FIGA”, Mszana
- Zakład Pieczywa Trwałego, Rzeszów
- Mariusz Potępa, Mielec
- Jan Pomykała, Łukowe
- Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA Oddział RESMLECZ w Trzebownisku
- PPHU Zakład Uboju Zwierząt Rzeźnych Przetwórstwo Mięsne Maria Soja, Wola Raniżowska
- Zakład Masarski „ Rzeźnik” Katarzyna Bratek, Sonina
- Produkcja Wyrobów Tradycyjnych B. Jabłoński, Bratkówka
- PPHU ANMAR Piekarnia Drzewna Anna Surmacz- Kałamarz, Rogóżno
- Masarnia Osip, Wierzawice
- Kazimiera Smoleń, Królik Polski
- PHU G.W. Kłaczyńscy, Witold Kłaczyński, Mielec
- Zakład Przetwórstwa Warzywnego ORZECH, Kolbuszowa
- Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego Taurus Sp. z o .o., Pilzno
- Firma Produkcyjno- Handlowa Zbigniew Stachowicz, Radomyśl Wielki
- Eugeniusz Borkowski, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, Wierzawice
- Zakład Mięsny „Smak –Górno” Sp. z o.o. w Górnie
- LEDA-SER Wólka Krowicka Leszek Jakimowicz
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sędziszowie Małopolskim
- Ubój i Przetwórstwo Mięsne MARTIKA Alina Jaje, Radomyśl Wielki
- Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kazimierz Mrozowski, Radomyśl Wielki
- Owocowe Smaki Antoni Tudryn, Nowa Sarzyna.
Po spotkaniu odbyła się prezentacja nominowanych firm i degustacja wytwarzanych przez nie produktów.