W niedzielę 21 czerwca br. przed siedzibą Urzędu Marszałkowskiego w Rzeszowie odbył się Finał XV jubileuszowej edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” połączony z I Podkarpackim Piknikiem Produktów Tradycyjnych i Regionalnych. Uroczystego Otwarcia imprezy dokonał - w imieniu Marszałka Władysława Ortyla, Wicemarszałek Województwa Podkarpackiego Wojciech Buczak.
W tegorocznym finale regionalnym wzięło udział ponad 70 wystawców z całego podkarpacia. Producenci swoje regionalne wyroby zaprezentowali przed siedmioosobową kapitułą, której przewodniczyła pani Izabella Byszewska Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie. Wice prezes Jan Zwoliński, Dyr. Departamentu Rolnictwa Geodezji i Gospodarki Mieniem- Zofia Kochan z-ca dyr. Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale- Janina Kamińska redaktor Radia Rzeszów – Ewa Szeliga, kierownik oddziału Wielofunkcyjnego Rozwoju Wsi i Żywności Wysokiej Jakości- Dorota Jamrozy
Celem Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów", któremu patronuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, jest identyfikacja produktów, i ocalenie regionalnych specjałów zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez przemysłową żywność.
W konkursowych zmaganiach najlepsi okazali się: Koło Gospodyń Wiejskich z Lipnika za salceson wiejski domowy Jolanta Augustyn za ser podpuszczkowy, Koło Gospodyń Wiejskich z Zagorzyc Górnych za masło z Kuroniem, Krystyna Stokłosa KGW Wesoła za miód wielokwiatowy Krystyna Zięba za dżem marchwiowy, Maria Mięsowicz za chleb z pieca wiejskiego, Koło Gospodyń Rzeszów –Budziwój za Melaśnik, Dorota Szalwa za pierniczki lukrowane, Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Nockowa za nockowską łukasiewiczówkę miętową Maria i Mieczysław Łabęccy za nalewkę jeżynową leśną z Ulanowa, Zofia Wikiera za bobolasy, Krystyna Żuczek za weselne sakiewki gryczane z Nockowej.
Kapituła Konkursowa postanowiła także przyznać wyróżnienia, które otrzymali: Danuta Wawryszczuk za kiełbasiankę zamłyńską, Danuta Polip za pieczonego karpia, Stanisława Bosek za ser smażony z kminkiem, Agnieszka Zbiżek za chleb babci, KGW Medynia Głogowska za chleb garncarski, Eugeniusz Gugała za sośniak, Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich z Zagorzycach Dolnych za nalewkę majową, Cukiernicza Spółdzielnia „Roksana” za krówka mleczna strzyżowska
Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań
do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA”. 2015 Podczas ogólnopolskiego finału wręczone zostaną także honorowe nagrody „Klucz do Polskiej Spiżarni”, przyznawane osobom najbardziej zasłużonym dla promocji i rozwoju rynku polskich produktów regionalnych.