Otwórz/zamknij mapę strony
Strona archiwalna, zawiera treści umieszczane w okresie od stycznia 2011 do marca 2022 roku.

W miniony weekend na Rynku w Rzeszowie miała miejsce impreza "Świętomięs Polski". Jest to impreza cykliczna, która co roku gości w innym mieście, a jej głównym celem jest promowanie diety bogatej w mięso. „W mięsie siła”  to hasło przewodnie imprezy, w ramach której  producenci żywności, przede wszystkim z naszego regionu przekonywali do walorów swoich wyrobów. Jednym z organizatorów tegorocznej imprezy był Marszałek Województwa Podkarpackiego.

W ramach kolejnej edycji imprezy odbył się ogólnopolski konkurs kulinarny dla kucharzy i szefów kuchni  Chef`s Fight Poland 2015,  którego celem było promowanie staropolskiej tradycji kulinarnej regionu podkarpackiego. Głównym składnikiem przygotowywanych dań była podkarpacka wołowina. Jury w konkursie składało się ze znakomitych szefów kuchni znanych i cenionych restauracji krajowych i zagranicznych, którzy oceniali przygotowane potrawy zarówno  pod względem smaku jak i techniki wykonania.

Zarząd Województwa Podkarpackiego podczas tegorocznej edycji reprezentował Lucjan Kuźniar - Członek Zarządu Województwa. W swoim wystąpieniu odniósł się on do przeprowadzanego konkursu  oraz zwrócił uwagę na walory regionu sprzyjające produkcji ekologicznej żywności:

"Chef`s fight 2015, to kolejna edycja cyklicznego ogólnopolskiego konkursu dla kucharzy i szefów kuchni. Cel jaki mu przyświeca to promowanie tradycji kulinarnej Regionu Podkarpackiego, odkrywanie i promowanie talentów i osobowości kulinarnych, jak i poznawanie nowych trendów w polskiej gastronomii oraz poszukiwanie pomysłów na oryginalne łączenie smaków. Ponadto, konkurs służy również  promocji mięsa wołowego pochodzącego z Województwa Podkarpackiego. Podkarpacka wołowina to produkt najwyższej jakości, charakteryzujący się unikatowymi walorami wynikającymi ze sposobu hodowli bydła mięsnego. Naturalny wypas  zwierząt  na użytkach zielonych czystych ekologicznie Bieszczadów i Beskidu, pozwala uzyskać najwyższej jakości surowiec, idealny do wyśmienitych potraw.  Samorząd Województwa dostrzega aktualny trend zmian na rynku  żywności polegający na zwracaniu uwagi przez konsumentów na jakość kupowanej i konsumowanej  żywności.

Województwo Podkarpackie jest szczególnie uprzywilejowane, jeżeli chodzi o produkcje żywności ekologicznej wysokiej jakości. Posiadamy bowiem unikatowe  na skalę europejską warunki przyrodnicze, a nasi rolnicy prowadzą gospodarstwa w sposób zrównoważony.  Spora liczba ekologicznych gospodarstw rolnych zrzesza się w grupy producenckie, co ułatwia im konkurowanie na rynku”.

Lucjan Kuźniar podkreślił również rolę Samorządu w prowadzeniu polityki proekologicznej w regionie przejawiającej się m.in. poprzez wsparcie finansowe tego typu przedsięwzięć:

            „Samorząd Województwa dba również o przyrodę i różnorodność biologiczną regionu, czego dowodem jest realizowany Program ochrony trwałych użytków zielonych  poprzez naturalny wypas. Samorząd przeznaczył na ten cel ponad 7 mln zł. Program pozwala zachować różnorodność biologiczną, ale również osiągnąć wzrost pogłowia zwierząt, które  wypasają użytki zielone, a którego gwałtowny spadek obserwowaliśmy w ostatnich latach. Stąd też pomysł, by to właśnie wołowina była podstawowym składnikiem potraw przygotowywanych przez uczestników konkursu Chef` Fight 2015”.

Na zakończenie swego wystąpienia Członek Zarządu podziękował współorganizatorom imprezy za dobrą współpracę.

Dla uczestników festiwalu przygotowano wiele atrakcji, m.in.  stoiska z produktami ekologicznymi, pokazy i porady kucharzy i dietetyków, konkursy kulinarne oraz koncerty. Szczególnym zainteresowaniem cieszyło się pieczenie i degustacja byka na rożnie.

 

Paweł Tworek
Kancelaria Zarządu UMWP

"Herb Województwa Podkarpackiego"

 
 
 
 

Copyright © Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego w Rzeszowie
al. Łukasza Cieplińskiego 4, 35-010 Rzeszów, tel. 17 850 17 00, fax. 17 850 17 01
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.www.podkarpackie.pl
Godziny urzędowania: od poniedziałku do piątku w godzinach od 7:30 do 15:30

Znak promocyjny Województwa Podkarpackiego