Pszczelarze z całego województwa, wyśmienite wyroby pochodzące od pszczół, nagrody, wyróżnienia i wykłady – za nami kolejne Święto Miodu, które ponownie odbyło się w urzędzie marszałkowskim. Impreza zorganizowana przez Wojewódzki Związek Pszczelarzy i Departament Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich sprawiła, że w gmachu urzędu było słodko i chwilami… gwarno jak w ulu. Zarząd Województwa Podkarpackiego reprezentowali wicemarszałek Wojciech Buczak i członek zarządu Lucjan Kuźniar.
Całe wydarzenie miało różnorodny charakter. Z jednej strony było swoistym podsumowaniem udanego sezonu dla pszczelarzy, których w województwie podkarpackim jest blisko 3 tysiące, a także okazją do wyróżnienia tych najbardziej gospodarnych, aktywnych i zasłużonych. Z drugiej strony natomiast była to także doskonała promocja miodu i innych pochodnych wyrobów (nalewki, kosmetyki, świece), które mogą stać się dla Podkarpacia produktem wręcz eksportowym. Istnieją bowiem dla tego typu działalności w naszym regionie znakomite warunki naturalne.
Powyższe kwestie akcentował w swoim otwierającym przemówieniu wicemarszałek Wojciech Buczak. Wyraził także swój podziw i szacunek dla wszystkich pszczelarzy, którzy w dużym trudzie, często od kilku pokoleń, wyrabiają markę podkarpackiego miodu. Nie byłoby to możliwe bez pasji i miłości wkładanej w to zajęcie. Dlatego pragnął zapewnić o wsparciu Samorządu Województwa dla tej dynamicznej i perspektywicznej gałęzi gospodarki, która w idealny sposób pozwala równoważyć rozwój regionu wykorzystując także potencjał nieskażonego środowisko. Dowodem tej współpracy są uruchamiane programy informacyjno-promocyjne czy program sadzenia drzew miododajnych – mówił wicemarszałek Buczak.
Głos zabierali również Tadeusz Sabat, Prezydent Polskiego Związku Pszczelarskiego oraz Tadeusz Dylon, Prezes Zarządu Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy. Nie brakło również gości ze Słowacji.
Następnie przyszedł czas nad nagrodzenie, wyróżnienie i odznaczenie tych pszczelarzy, którzy osiągnięcia powinny budzić szczególny podziw. Nie zabrakło także specjalistycznych wykładów, które pogłębiały wiedzę tego bardzo prężnego środowiska.
Równolegle przybyli goście mogli próbować i zakupić wyrobów pszczelarskich przywiezionych z pasiek z niemal całego województwa, bądź dowiedzieć się o sposobie jego produkcji czy zdrowotnych właściwościach. Inną atrakcją było natomiast tradycyjne już głosowanie konsumentów na najlepiej smakujący miód.
Mateusz Werner
Kancelaria Zarządu