25 podkarpackich producentów żywności zaprezentowało gmachu Senatu RP swoje wyroby. Wystawa promocyjno-degustacyjna podkarpackich producentów żywności: „Smaki Podkarpacia” odbyła się z inicjatywy parlamentarzystów i samorządowców z terenu województwa podkarpackiego. Jej organizatorem był Marszałek Województwa Podkarpackiego przy współpracy Centrum Promocji Biznesu w Rzeszowie.
Wystawa cieszyła się dużym zainteresowaniem licznie uczestniczących w niej posłów i senatorów. Otwierając wystawę, wicemarszałek Senatu RP Grzegorz Czelej zwrócił uwagę na potrzebę budowania i wspierania polskiej marki, promowania znakomitej smakowo polskiej żywności. Przewodniczący Komisji Środowiska senator Zdzisław Pupa, inicjator wystawy, wskazał na szczególne walory przyrodnicze Podkarpacia, sprzyjające produkcji żywności najwyższej jakości. W opinii ministra rolnictwa Krzysztofa Jurgiela polskie produkty spożywcze ze względu na ich wysoką jakość coraz bardziej doceniane za granicą. Zapewnił, że resort będzie wspierał ich promocję. Lucjan Kuźniar, członek zarządu województwa podkarpackiego, przypomniał, że na liście produktów regionalnych województwo podkarpackie zajmuje 1. miejsce z 207 produktami.
Odbywająca się dzisiaj tu w Senacie Rzeczypospolitej Polskiej wystawa podkarpackich producentów żywności wysokiej jakości, w doskonały sposób pokazuje nam osiągnięcia podkarpackich producentów – jednocześnie przyczyniając się do promocji naszego województwa. Głównym celem tej wizyty jest promocja, wzmocnienie pozycji rynkowej oraz kształtowania pozytywnego wizerunku firm z branży spożywczej, bo to właśnie one są najlepszą wizytówką dla naszego województwa. Cały czas rośnie świadomość konsumentów szukających wysokiej jakości. Rośnie też liczba producentów je wytwarzających oraz gospodarstw agroturystycznych, które oferują sprzedaż wyrobów ekologicznych i tradycyjnych na terenie Podkarpacia. Żyjemy w czystym i zdrowym środowisku, o świetnych warunkach dla ekologii. Mamy dużą szansę jako region, aby być przodującym producentem takiej żywności. Mam nadzieję, że smak tych produktów mówi sam za siebie - powiedział w Senacie Lucjan Kuźniar
Wybór firm uczestniczących w wystawie nie był przypadkowy, są to firmy które wytwarzają produkty tradycyjne, ekologiczne i regionalne, które uczestniczą w programie certyfikującym najlepsze produkty spożywcze „Smaczne Bo Podkarpackie”. Program promuje i pomaga w wyborze produktów, które ze względu na swoją wysoką jakość, unikalne walory smakowe i zapachowe, reprezentują nieprzeciętny poziom, godny do naśladowania oraz spełniają wymagania jakości handlowej.
W Senacie RP zaprezentowały się następujące firmy:
1. Zakład Produkcyjno-Handlowy Piekarnia "WM-ka" Witold Węgrzyn
2. Zakład Przetwórstwa Owocowo Warzywnego "ORZECH" Sp. z o.o.
3. Zakład Przetwórstwa Warzyw Tadeusz Kozubal
4. Zakład Przetwórstwa Owoców i Warzyw VORTUMNUS
5. Przedsiębiorstwo Produkcyjno- Handlowo-Usługowe "AWB" Alina Becla
6. Gospodarstwo Ogrodnicze Damian Chrzan
7. Piekarnia "Roztoczyński" Sp. z o. o.
8. Firma Produkcyjno - Handlowa KANWIL Sp. z o.o.
9. Zakład Mięsny JASIOŁKA
10. Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego TAURUS Sp. z o.o.
11. Zakład Mięsny SMAK GÓRNO Sp. z o. o.
12. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Jasienica Rosielna
13. LEDA-SER Leszek Jakimowicz
14. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sanoku
15. Fabryka Pieczywa Cukierniczego "SAN"-Pajda Sp. z o.o.
16. Cukiernicza Spółdzielnia "ROKSANA"
17. Winnica Dwie Granice
18. "Uzdrowisko Horyniec" Sp. z o. o.
19. UZDROWISKO RYMANÓW Spółka Akcyjna
20. Ekologiczne PPHU "BioEko"
21. Miody Marek Barzyk
22. Polmos Łańcut S.A.
23. Zakład Cukierniczo - Piekarniczy "IZA" Izabela Szczęch
24. Zakład Przetwórczo Handlowy "Baszpol"
25. Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe MATEO
Paweł Tworek
Kancelaria Zarządu UMWP