Już po raz dziesiąty wystawcy, producenci i wytwórcy żywności ekologicznej prezentują swoje produkty i wyroby na Ekogali – międzynarodowych targach produktów i żywności wysokiej jakości. Na wielkich przestrzeniach Centrum Wystawienniczo-Kongresowego w Jasionce stanęło ponad 120 stoisk. Tematyka tegorocznej Ekogali jest związana ze Świętami Bożego Narodzenia, co oznacza, że prezentowana żywność nawiązuje do świątecznych tradycji wigilijnych. Zwiedzający Ekogalę w prezencie mogli karpie na wigilijny stół.Dziesiątą edycję Ekogali uroczyście otworzył marszałek Władysław Ortyl. Udział w ekologicznych targach wziął również członek zarządu Lucjan Kuźniar.
Marszałek Władysław Ortyl powitał gości obecnych na Ekogali, mówił o szansach, jakie stwarzają targi dla producentów żywności ekologicznej:
Targi Ekogala mają swoją dziesięcioletnią tradycję, to przede wszystkim spotkanie branżowe o charakterze biznesowym oraz idealne miejsce do poznania międzynarodowych trendów rozwoju rolnictwa ekologicznego. […] Z roku na rok ilość wystawców rośnie. Są tu obecne firmy dobrze rozpoznawalne na polskim rynku produktów najwyższej jakości jak i przedsiębiorcy dopiero debiutujący ze swoją ofertą, prezentujący nowe produkty i innowacyjne rozwiązania. Program targów obfituje w wiele ciekawych wydarzeń przygotowanych z myślą nie tylko o przedstawicielach branży żywności, ale wszystkich mieszkańcach województwa – powiedział marszałek.
Podczas otwarcia marszałek Władysław Ortyl wręczył herb województwa podkarpackiego Pawłowi Krajmasowi, Prezesowi Stowarzyszenia Polska Ekologia, z okazji 10 lat działalności organizacji.
Tegoroczna edycja ekologicznego święta cieszy się dużym zainteresowaniem wśród mieszkańców Podkarpacia. To także zasługa bogatego programu Ekogali, w którym znalazły się między innymi: XI Europejski Konkurs Kulinarny, seminaria, inscenizacje i prezentacje multimedialne, wykłady oraz konkursy. Uczestnicy Ekogali mogą zaopatrzyć się na miejscu w setki ekologicznych i tradycyjnych produktów, a także degustować przygotowane potrawy.
Podczas Ekogali doszło też do spotkania przedstawicieli samorządów trzech województw: Podkarpackiego, Lubelskiego i Podlaskiego, poświęconego rodzącej się inicjatywie: „Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski”. To przedsięwzięcie, które miałoby w przyszłości promować najlepsze tradycje wyrobu żywności wysokiej jakości w tych trzech regionach.
Jutro kolejna część Ekogali, na której jedną z atrakcji będzie przygotowywanie ekologicznych potraw przez podkarpackie VIP-y. Swoimi kulinarnymi popisami pochwalą się między innymi: wicemarszałek Bogdan Romaniuk, członek zarządu Lucjan Kuźniar i przewodniczący sejmiku Jerzy Cypryś.
Inną atrakcją będzie wizyta św. Mikołaja, który przybędzie do CWK w bardzo nietypowy sposób. Św. Mikołaj da popis swoich umiejętności skacząc ze spadochronem i lądując na placu przed obiektem. Św. Mikołaj zwiedzi następnie stoiska z ekologiczną żywnością i będzie częstował gości krówkami.
Wystawcy na Ekogali posiadają certyfikaty ekologiczne, a produkty i wyroby przez nich wytwarzane zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Ekogala jest przedsięwzięciem międzynarodowym, w tym roku swoje stoiska w podrzeszowskiej Jasionce prezentują firmy z: Ukrainy, Węgier i Austrii.
Dla zainteresowanych organizatorzy zapewnili bezpłatny dojazd z Rzeszowa do Jasionki wraz z kursem powrotnym. Szczegóły dotyczące rozkładu jazdy można znaleźć na stronie www.ekogala.eu.
Ekogala po raz kolejny udowadnia, że produkty ekologiczne cieszą się rosnącą popularnością wśród mieszkańców Podkarpacia. Zarówno coraz szerszy asortyment produktów ekologicznych, jak też zwiększająca się z roku na rok świadomość wśród konsumentów to stały trend, który niewątpliwie przekłada się na wzrost sprzedaży – zauważają producenci ekologicznych produktów.
Województwo podkarpackie posiada wszelkie predyspozycje, aby stać się liderem w produkcji żywności ekologicznej w Polsce, o czym decydują: czyste środowisko, bogate tradycje w produkcji żywności wysokiej jakości, liczba producentów, w końcu szeroki asortyment wyrobów i produktów tradycyjnych, a także ekologiczne trendy i wzrost konsumpcji.
Organizatorami Ekogali są: Marszałek Województwa Podkarpackiego, Prezydent Miasta Rzeszowa, Prezes Związku Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego” oraz Wójt Gminy Trzebownisko.
Tekst/foto:
Daniel Kozik
Biuro Prasowe UMWP