Otwórz/zamknij mapę strony
Strona archiwalna, zawiera treści umieszczane w okresie od stycznia 2011 do marca 2022 roku.

170612 gornoJuż po raz jedenasty, w Górnie twórcy i znawcy kulinariów wzięli udział w smakowitych  zmaganiach - Targach Żywności Tradycyjnej „Festiwal Podkarpackich Smaków”. Aż 120 wystawców z całego regionu prezentowało swe najznakomitsze i najsmaczniejsze wyroby. Festiwal prezentuje i promuje dziedzictwo kulinarne Podkarpacia, ukazując jak bogata jest w tej dziedzinie tradycja regionu.

Od lat podejmujemy wiele przedsięwzięć i działań, aby promować produkty lokalne, tradycyjne oraz regionalne. Robimy to, bo wspaniałe kulinaria są naszym bezcennym atutem, który chcemy dobrze wykorzystać. Pyszne podkarpackie smaki, oparte na przekazywanej z pokolenia na pokolenie tradycji, są częścią naszej spuścizny. Powstawanie tych wspaniałych potraw i wyrobów to jednak nie tylko tradycja, to także tworzenie miejsc pracy, na przykład w małych przedsiębiorstwach rodzinnych. W ten sposób od atutów podkarpackiego stołu przechodzimy do przedsiębiorczości i aktywności mieszkańców  regionu, a na niej przecież opiera się rozwój naszego województwa – mówił w Górnie marszałek Władysław Ortyl. Samorząd województwa reprezentowali podczas festiwalu także przewodniczący sejmiku Jerzy Cypryś oraz członek zarządu Stanisław Kruczek.  

Festiwal w Górnie to nie tylko okazja do prezentacji najlepszych, najciekawszych, opartych o najstarsze receptury wyrobów i produktów. To także konkurs, podczas którego wyłonione zostają najlepsze produkty, oceniane wcześniej przez profesjonalne jury złożone z ekspertów kulinarnych. Prezentowane produkty konkurują ze sobą w dwóch kategoriach, jako „produkty dopuszczone do obrotu” czyli te, które można znaleźć na sklepowych półkach oraz „produkty pretendujące do miana produkty tradycyjnego”. Te ostatnie chcą trafić na listę produktów tradycyjnych, którą tworzy Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.  

 

A oto pełna lista nagrodzonych i wyróżnionych w poszczególnych kategoriach.

 

W kategorii produktów dopuszczonych do obrotu nagrody otrzymali:

I Miejsce Art Kros Jaromir Brański z Krosna– pigwa na sucho

II miejsce Bogusłąw Szymański z Nowego Sioła - salceson

III miejsce Zakład Przetwórstwa Mięsnego Szarek z Jarosławia - boczek pieczony z czosnkiem

wyróżnienie – Adam Bała Baszpol z Grzegorzówki- ciasteczka jaglane z ostropestem

wyróżnienie – Zarząd Dóbr Smolin z Lubaczowa – Pasztet z ryb słodkowodnych

W kategorii produktów pretendujących do miana produktu tradycyjnego:

podkategoria Sery i inne produkty mleczne,

- kozie sery z przyprawami, Bożena Jagielska – Rudnik nad Sanem

Podkategoria Mięso świeże oraz produkty mięsne,

- udziec koźlęcy z Koła Gospodyń Wiejskich Stara Wieś

Podkategoria Nasiona, orzechy, zboża, warzywa i owoce,

- dżem marchewkowy Lucyna Buraś – Wolica Piaskowa

Podkategoria Wyroby piekarnicze

-pierniki koronkowe - Dorota Sałak - Humniska

Podkategoria Miody

-miód  sosnowy – Teresa Łysikowska - Krzeszów

Podkategoria Oleje i Tłuszcze

olej lniany - Anna Wiśniewska –Olejarnia OLIMP - Malawa

Podkategoria Gotowe dania i potrawy

gulasz z dzika – Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Górnie Małgorzata Nicpoń - Górno

karkówka babci – Dorota Jatczyszyn - Humniska

Podkategoria napoje alkoholowe i bezalkoholowe

miodówka cytrynowa – Janusz Wołcz – Sokołów Małopolski

Podkategoria inne produkty

Proziaki z pesto z pokrzywy – Anna Golba - Sonina

Kapituła konkursowa przyznała także wiele wyróżnień. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali nagrody ufundowane przez Marszałka Województwa Podkarpackiego.

Jako gospodarze regionu nie ustajemy w zabiegach, by promować nasze kulinaria. Jedną ze ścieżek tej aktywności jest ministerialna lista produktów tradycyjnych, na której od lat jesteśmy niekwestionowanym liderem. W tej chwili z Podkarpacia zarejestrowanych jest na niej aż 219 produktów, kolejne czekają  w kolejce na  rejestrację. A chciałbym podkreślić, że właśnie Festiwal Podkarpackich Smaków w Górnie bez wątpienia przyczynił się do wyszukania wielu wyjątkowych  i niecodziennych produktów, pomógł je wypromować, a tym samym wsparł ich rejestrację na szczeblu ministerialnym. Bo właśnie tu spotykają się fani dobrej kuchni i podkarpackich smaków – podkreślał marszałek Ortyl gratulując zwycięzcom i wyróżnionym.

Aleksandra Gorzelak – Nieduży
Biuro prasowe UMWP
Foto Adam Cyło
Gospodarka Podkarpacka 

"Herb Województwa Podkarpackiego"

 
 
 
 

Copyright © Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego w Rzeszowie
al. Łukasza Cieplińskiego 4, 35-010 Rzeszów, tel. 17 850 17 00, fax. 17 850 17 01
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.www.podkarpackie.pl
Godziny urzędowania: od poniedziałku do piątku w godzinach od 7:30 do 15:30

Znak promocyjny Województwa Podkarpackiego