Tradycyjnie w Lesku odbyły się już po raz 22 Targi Rzemiosła, Przedsiębiorczości i Leśnictwa – Agrobieszczady 2017. Współorganizatorem imprezy był marszałek województwa podkarpackiego. W targach udział wzięli m. in. senator RP Alicja Zając, wicemarszałek Maria Kurowska, członek zarządu Lucjan Kuźniar oraz przewodniczący sejmiku Jerzy Cypryś. Podczas dwóch dni targów ponad 200 wystawców prezentowało swoje wyroby.
Lucjan Kuźniar zwrócił uwagę, że rolnictwo pełni ciągle ważną role na Podkarpaciu, a także przekazał pozdrowienia od marszałka sejmu Marka Kuchcińskiego.
Cieszy mnie fakt, że poprzez takie przedsięwzięcia promują Państwo nowoczesne rolnictwo i hodowlę zwierząt, a jednocześnie przedsiębiorczość i lokalne rzemiosło. Nasz region zawsze był silnie związany z rolnictwem, przez cale wieki pokolenia żyły z uprawy roli i hodowli zwierząt. Dziś doceniamy nasze dziedzictwo i chcemy je pokazywać młodym pokoleniom Polaków – mówił Lucjan Kuźniar
W Lesku oprócz degustacji tradycyjnych potraw można było zobaczyć odmiany zwierząt hodowlanych, pokazy regionalnego rzemiosła. Impreza ubogacona była występami zespołów folklorystycznych oraz konkursami „Młodzi drwale Karpat” i „IV Podkarpackie Smaki Myśliwskie”. Agrobieszczady to jedne z największych targów województwie mających na celu promowanie lokalnej przedsiębiorczości, rolnictwa, myślistwa, leśnictwa i obszarów wiejskich.
IV edycja „Myśliwskich Smaków” dedykowana była wszystkim myśliwym, ich sympatykom oraz osobom interesującym się kuchnią myśliwską.
W konkursie uczestniczyło około 80 wystawców, którzy swoje wyroby prezentowali w trzech kategoriach.
W kategorii dania i potrawy z dziczyzny:
I miejsce – Masarnia Zygmunt Osip z Wierzawic
za udziec z dzika
II miejsce – Wiesława Szpond z Połomi
za gulasz z dzika
III miejsce – Maria Florek z Manasterz
za potrawka z sarniny
Komisja przyznała dwa wyróżnienia:
KGW Stara Wieś
za pieczeń faszerowaną z dzika
Zakład Mięsny Jasiołka Dukla
za pasztet myśliwski
W kategorii wędliny i wyroby wędliniarskie z dziczyzny:
I miejsce - Bogusław Szymański Nowe Sioło
za Kiełbasę myśliwska z dzika
II miejsce - Zakład Masarski Niem-Pol Markowa
za kiełbasę myśliwską z dzika
III miejsce
Grzegorz Wiśniewski Rzeszów
za pasztet z zająca
Komisja przyznała jedno wyróżnienie:
Paweł Wałachowski Nowosiółki
za smalec myśliwski z dzika
W kategorii napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe) i produkty z runa leśnego:
I miejsce Bożena Wisła z Bukowca
za Pastę z czosnku niedźwiedziego
II miejsce Krystyna Wronowska z Rybnego
za nalewkę z owoców czarnego bzu
III miejsce Izabela Łysikowska z Krzeszowa
za Jałowcówkę
Komisja przyznała trzy wyróżnienia
Piotr Kusz z Chmielnika
za pierogi z borówkami leśnymi
Mariusz Bednarz z Przemyśla za ocet z dereni
Janina Czaban z Nowej Sarzyny za brusznicę z gruszką
Oceny produktów dokonała komisja w składzie:
1. Izabella Byszewska – Prezes, Polska Izba Produktu Lokalnego i Regionalnego
2. Zofia Kochan - Dyrektor Departamentu Rolnictwa Geodezji i Gospodarki Mieniem Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego
3. Janina Kamińska - Z-ca Dyrektora Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale.
4. Jacek Niemczyk – Naczelnik w Okręgowej Dyrekcji Lasów Państwowych
w Krośnie.
5. Krystyna Gałuszko- Rakoczy, radna Powiatu Leskiego
6. Adam Milczanowski, wicestarosta leski
7. Krzysztof Zieliński, Stowarzyszenie Procarpathia
8. Monika Sterer-Putyło- inspektor Departamentu Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem Urzędu Marszałkowskiego w Rzeszowie.
Z pewnością organizowany po raz czwarty konkurs myśliwski stanie się wizytówką regionu jakim są Bieszczady, a kolejna edycja Targów przyczyni się tym razem do popularyzacji produktów, potraw i napojów pochodzących z „darów lasu” wywodzących się z kuchni myśliwskiej. Ich identyfikacja może niewątpliwie służyć do budowy produktu turystycznego i marki regionu.
Galeria 1
Galeria 2
Galeria 3
Kacper Krauz
Kancelaria Zarządu
Monika Sterer-Putyło
Dep. Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem
Fot. I.Fac, Kancelaria Sejmiku (Galeria 1), M.Sterer-Putyło (Galeria 2, 3),