Wytwórcy tradycyjnej żywności z województwa podkarpackiego mają kolejny powód do dumy. Podczas tegorocznych Targów „Smaki Regionów”, które odbyły się w dniach od 23-26 września br. zdobyli, aż cztery „Perły”- ogólnopolską, prestiżową nagrodę przyznawaną za najlepsze regionalne smakołyki. Podczas uroczystej gali finałowej, która odbyła się 24 września na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich, laureatom gratulował Lucjan Kuźniar Członek Zarządu, doceniając ich wkład w kulinarny dorobek województwa.
Produkty z naszego regionu od lat znajdują uznanie konsumentów z całej Polski, a przyznawane co roku nagrody potwierdzają wysoką jakość, smak i walory zdrowotne naszych produktów tradycyjnych. Wśród nich są cztery produkty: Ser podpuszczkowy z nutą leśną – Gospodarstwo Agroturystyczne z Bukowca Bożena Wisła, Ser dojrzewający Wólczan – Leda Ser Leszek Jakimowicz Krowica Sama, a także Szynka w rozmarynie – ANMAR-BAR Anna Surmacz - Kałamarz Rogóżno oraz Nalewka jeżynowa leśna z Ulanowa wytwarzana przez Marię i Mieczysława Łabęckich z Ulanowa.
Na stoisku Województwa Podkarpackiego byli także przedstawiciele Centrum Promocji Biznesu w Rzeszowie razem z firmami branży spożywczej. Smaki Regionów to wyjątkowe wydarzenie dla osób, które odżywiają się zdrowo i cenią produkty od lokalnych dostawców. Na Targach nie zabrakło ekologicznej, certyfikowanej żywości z całej Polski. Był to czas na poznanie regionalnych potraw i produktów, stanowiących dziedzictwo kulinarne, które są przygotowywane według dawnych receptur. Nasi producenci chwalili się tym, co mają najlepszego. Nie zabrakło więc wędlin, kiełbas, produktów garmażeryjnych, wód mineralnych i słodyczy, w tym cukierków, ciast i ciasteczek. Na stoisku naszego województwa prezentowało swoje wyroby sześciu wystawców: Firma Handlowo-Usługowa JUVITA z Dulczy Wielkiej (powiat mielecki), Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe MATEO Stanisław Cabaj z Dębicy (powiat dębicki), Uzdrowisko Rymanów (powiat krośnieński), Cukiernicza Spółdzielnia ROKSANA ze Strzyżowa (powiat strzyżowski), Fabryka ciast i cukrów Dr Stanisława Gurgula z Jarosławia (powiat jarosławski) i Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego TAURUS (powiat dębicki).