I. Założenia: Producenci dobrej, cenionej żywności są ciągle niedoceniani, niemal anonimowi. Polskim firmom rolno-spożywczym potrzebna jest, obok dobrego prawa, także sprawna i skuteczna promocja. Inicjatywa Stowarzyszenia im. Eugeniusza Kwiatkowskiego poprzez nadawanie tytułów „Polski Producent Żywności” skutecznie promuje najlepsze polskie produkty żywnościowe. Równocześnie, poprzez działalność Klubu Polskich Producentów Żywności bierze udział w tworzeniu gospodarczego prawa, ze świadomością, iż cel ten można skutecznie realizować jedynie jako przedsięwzięcie długofalowe, wymagające wieloletniej, dobrze zorganizowanej pracy wielu ludzi.
Inauguracja Inicjatywy Pozytywistycznej Polski Producent Żywności odbyła się w 1997
roku, po starannym sprawdzeniu zainteresowania przedsięwzięciem. Już pierwsza edycja
zakończyła się sukcesem pozwalającym na jej kontynuację. Podkreślić trzeba poważną rolę,
jaką w procesie nominowania do tytułu mają Urzędy Marszałkowskie. W dotychczasowych
edycjach wzięły udział wszystkie województwa. O uzyskanie tytułu „Polski Producent
Żywności” ubiega się corocznie ponad sto firm z całego kraju. Na uwagę zasługuje fakt, że
wielu producentów zdobyło uprzednio Złote Medale Międzynarodowych Targów Przemysłu
Spożywczego „POLAGRA” oraz Tytuł „POZNAJ DOBRĄ ŻYWNOŚĆ” nadawany przez
Ministerstwo Rolnictwa – wyróżnienia wysoko cenione w branży produkcji i przetwórstwa
żywności.
Podstawowym celem Inicjatywy Pozytywistycznej jest wyróżnienie i promocja najlepszych,
polskich producentów żywności oraz zwracanie uwagi konsumentów na wyroby
charakteryzujące się najwyższą jakością. Konieczność utrzymania wysokiego poziomu i ranga
tytułu sprawiają, że Kapituła Ogólnopolska stawia bardzo wysokie wymagania wobec
nominowanych produktów. Inicjatywa zakłada ścisłe współdziałanie ze wszystkimi
organizacjami, instytucjami i osobami, którym leży na sercu rzeczywiste dobro polskiego
rolnictwa i przemysłu rolno-spożywczego. Wysoką rangę przedsięwzięcia podkreśla fakt, że
odbywa się ono pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, udział w nim bierze liczna
grupa parlamentarzystów, w jego realizacji pomagają Urzędy Marszałkowskie w całym kraju i
sponsorzy, a patronat medialny sprawują: Liczne media ogólnopolskie, regionalne i
branżowe. Uroczyste nadawania tytułów odbywają się podczas corocznych
Międzynarodowych Targów Przemysłu Spożywczego „POLAGRA FOOD” w Poznaniu, a
towarzyszy im wystawa nagrodzonych produktów. Medialnym pokłosiem każdej edycji jest
specjalne wydawnictwo przedstawiające laureatów, swoisty katalog najlepszych polskich
przedsiębiorstw produkujących żywność.
II. Regulamin „Polski Producent Żywności”
A. Uczestnicy
- W inicjatywie pozytywistycznej PPŻ mogą uczestniczyć producenci dobrej i cenionej
przez odbiorców żywności – przedsiębiorstwa polskie działające na terenie kraju oraz
państw Unii Europejskiej.
- Firmy uczestniczą w inicjatywie poprzez zgłoszenie produktu gotowego,
przetworzonego i przeznaczonego bezpośrednio do spożycia.
B. Wyłanianie laureatów
- Producenci, na specjalnych kartach (przygotowanych przez organizatorów), zgłaszają
swoje produkty (każda firma jeden produkt) do Kapituł Wojewódzkich PPŻ,
działających przy Urzędach Marszałkowskich. Druki zgłoszenia można otrzymać także
w Urzędach Marszałkowskich. Wzór karty zgłoszenia dostępny jest również na
internetowych stronach Stowarzyszenia www.ekwiatkowski.poznan.pl (w zakładce
Polski Producent Żywności).
Tytuł „POLSKI PRODUCENT ZYWNOŚCI” nadawany jest w 5-ciu kategoriach:
a) mięso, przetwory mięsne, ryby, przetwory rybne;
b) mleko i przetwory mleczne;
c) produkty zbożowe i ich przetwory, wyroby cukiernicze;
d) warzywa, owoce, grzyby i ich przetwory;
e) dodatki do potraw
- Kapituły Wojewódzkie rozpatrują wnioski firm i wyłaniają najlepsze z nich,
równocześnie nominując je do tytułu Polski Producent Żywności, po czym zgłaszają je
do Kapituły Ogólnopolskiej.
- Prawo nominowania kandydatów do tytułu ma także organizator inicjatywy,
Stowarzyszenie im. Eugeniusz Kwiatkowskiego, Agencja Rynku Rolnego, Krajowa
Rada izb Rolniczych.
- Członkowie Klubu Polskich Producentów Żywności, działającego przy Stowarzyszeniu
im. Eugeniusza Kwiatkowskiego i zrzeszającego laureatów poszczególnych edycji
Inicjatywy, mają prawo zgłaszać swoje wyroby bezpośrednio do Kapituły
Ogólnopolskiej z pominięciem weryfikacji wojewódzkich, jednak z zachowaniem tych
samych wymogów dotyczących badań zgłoszonego produktu, jakim poddawani są
pozostali nominowani.
Firmy nominowane są za jeden, konkretny produkt.
C. Postanowienia szczegółowe
- Poszczególne województwa reprezentują pełnomocnicy wojewódzcy inicjatywy
Pozytywistycznej PPŻ, współpracując z organizatorem.
- Pełnomocników powołują marszałkowie województw.
- W kolejnych edycjach mogą uczestniczyć laureaci z ubiegłych lat pod warunkiem, że
przedstawią inny produkt niż ten, za który już otrzymali tytuł „Polski Producent
Żywności”.
- Firma, która otrzymała pięciokrotnie tytuł „Polski Producent Żywności” otrzymuje
tytuł „Najlepszy pośród Najlepszych”.
D. Kapituły Wojewódzkie
- Kapituły Wojewódzkie powołują Marszałkowie Województw.
- Kapituły Wojewódzkie swoje posiedzenia odbywają do 5 sierpnia 2017 roku.
- Nominacją produktu do Kapituły Wojewódzkiej jest złożenie przez ubiegającą się
firmę Karty Zgłoszenia.
- Kapituły Wojewódzkie niezwłocznie po obradach przesyłają organizatorowi oryginały
karty zgłoszeń firm nominowanych do tytułu wraz z Protokołem posiedzenia
Kapituły.
- Kapituły Wojewódzkie informują nominowane firmy o konieczności przesłania
produktu do oceny przez panel ekspertów. Termin oraz miejsce i sposób
przestawienia produktów do oceny określa organizator.
E. Kapituła Ogólnopolska
- Kapitułę Ogólnopolską powołuje organizator inicjatywy, Stowarzyszenie im.
Eugeniusz Kwiatkowskiego, na okres jednej edycji.
- Kapituła Ogólnopolska swój werdykt opiera o wyniki oceny nominowanych
produktów (załącznik nr 1) przedstawione przez panel ekspertów.
- Kapituła Ogólnopolska nadaje równorzędne tytuły Polski Producent Żywności w 5-ciu
kategoriach:
a) mięso, przetwory mięsne, ryby, przetwory rybne;
b) mleko i przetwory mleczne;
c) produkty zbożowe i ich przetwory, wyroby cukiernicze;
d) warzywa, owoce, grzyby i ich przetwory;
e) dodatki do potraw.
- Tytuły nadawane są firmom – producentom wyróżnionych produktów.
- Kapituła Ogólnopolska może także wyróżnić nominowany produkt specjalnym listem
gratulacyjnym, dyplomem lub pucharem.
- Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi może wyróżnić laureatów dyplomami
gratulacyjnymi.
- Kapituła Ogólnopolska obraduje w sierpniu każdego roku.
- Skład osobowy Kapituły Ogólnopolskiej może być podany do publicznej wiadomości
dopiero po zakończeniu obrad i ogłoszeniu werdyktu.
- Decyzje Kapituły Ogólnopolskiej są ostateczne.
- Każdej edycji Inicjatywy Pozytywistycznej Polski Producent Żywności towarzyszy
wydawnictwo – Katalog pod tytułem „Z NIMI WARTO ROBIĆ INERESY”, kolorowy,
przygotowany na kredowym papierze i zawierający marketingowe wizytówki
wyłącznie laureatów tytułu PPŻ. Każdy z laureatów ma prawo do 1 strony formatu
A4, na której może zamieścić materiał przygotowany przez siebie (gotowy) bądź
zlecić przygotowanie organizatorom, którzy przedstawią gotową stronę do
akceptacji. Koszt 1 strony w Katalogu wynosi 1 500,00 PLN płatne na podstawie faktury.
F. Plastyczna forma tytułu „Polski Producent Żywności”
- Plastyczną formą nadanego tytułu jest puchar zawierający nazwę firmy, nazwę
produktu oraz pełną nazwę zdobytego tytułu: POLSKI PRODUCENT ŻYWNOŚCI - …
(rok zdobycia).
- Dyplom Gratulacyjny od Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
- Laureaci otrzymują także elektroniczną wersję zastrzeżonego znaku graficznego
Inicjatywy oraz elektroniczny zapis fotografii pucharu.
G. Laureaci tytułu zyskują prawo do:
- Umieszczenia znaku „Polski Producent Żywności” wraz z rokiem jego zdobycia na
wyróżnionym produkcie.
- Każdy z laureatów nabywa prawo do korzystania z zastrzeżonego znaku inicjatywy
„Polski Producent Żywności” we własnych działaniach marketingowych.
- Członkostwa w elitarnym Klubie Polskich Producentów Żywności, skupiającym
laureatów kolejnych edycji PPŻ, reprezentującym interesy producentów branży
rolno-spożywczej, między innymi poprzez swoich reprezentantów w Radzie
Gospodarki Żywnościowej, działającej przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
- Członkowie Klubu PPŻ korzystają z szerokiej, branżowej informacji gospodarczej,
uczestniczą w szkoleniach oraz korzystają z szerokiej promocji swoich firm.
H. Wręczenie tytułów
- Wręczenie tytułów „Polski Producent Żywności” odbywa się w trakcie
Międzynarodowych Targów Spożywczych „POLAGRA FOOD” w Poznaniu.
- Zaproszenia na uroczystość wysyła organizator Inicjatywy.
- Uroczystości może towarzyszyć wystawa nagrodzonych produktów. Miejsce oraz
sposób w jaki zostanie zorganizowana określa organizator Inicjatywy zapraszając do
udziału w niej laureatów.
I. Finansowanie Inicjatywy
- Stowarzyszenie im. Eugeniusza Kwiatkowskiego, organizator Inicjatywy Polski
Producent Żywności nie jest organizacją dotowaną i środki na działalność pozyskuje
w sposób określony w Statucie.
- Koszty organizacji inicjatywy Polski Producent Żywności, w tym oceny
przeprowadzonej przez panel ekspertów z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu,
w części ponoszą nominowani (producenci produktów ubiegających się o tytuł).
Wysokość kwoty jest corocznie ustalana przez organizatorów na podstawie
ponoszonych kosztów. Wzorem lat ubiegłych kwota, o którą organizatorzy wystąpią
do każdego nominowanego, a która stanowi zwrot części poniesionych wydatków
wynosi 900,00 PLN płatne na podstawie faktury. Zwrot części kosztów
jest obowiązkowy i stanowi warunek oceny produktu przez panel ekspertów.
Załącznik nr 1
Ocenę nominowanych produktów przeprowadza panel ekspertów z zakresu nauk o żywności i
żywieniu. Podstawowymi kryteriami w ocenie eksperckiej produktów spożywczych są:
- cechy organoleptyczne;
- walory żywieniowe;
- funkcjonalność dla konsumenta;
- jakość opakowania, w tym znakowanie i informacja dla konsumenta;
- innowacyjność i nowość rynkowa;
- istotność dla rynku żywnościowego.
Biuro Inicjatywy Pozytywistycznej
„Polski Producent Żywności”,
Stowarzyszenie im. Eugeniusza Kwiatkowskiego
ul. Bukowska 12
60-810 Poznań
tel. 531 522 899 (sekretariat)
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
www.ekwiatkowski.poznan.pl
Regulamin obowiązuje od 24 maja 2017r.