Otwórz/zamknij mapę strony
Strona archiwalna, zawiera treści umieszczane w okresie od stycznia 2011 do marca 2022 roku.

180411 osipCieszę się, że firma z Podkarpacia odnosi sukcesy, jest nagradzana. Serdecznie gratuluję – powiedział marszałek Władysław Ortyl wręczając dyplom od prezydenta RP Andrzeja Dudy panu Zygmuntowi Osipowi, właścicielowi Masarni OSIP z Wierzawic.

Firma ta otrzymała Nagrodę Prezydenta RP oraz statuetkę w Konkursie  Praskiej Giełdy Spożywczej POLSKI SMAK 2017. Wręczano je podczas EKOGALI – międzynarodowych targów produktów i żywności wysokiej jakości pod koniec 2017 roku.

Do rywalizacji o główną nagrodę zgłoszonych zostało 29 produktów od 13 producentów. Zwycięzca otrzymał od Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy specjalną nagrodę - pióro wieczne. Nagrodę Prezydenta Andrzeja Dudy przyznano Masarni Osip za produkt „Kiełbasa Szynkowa z Pieprzem”.

Marszałek wręczył dyplom w towarzystwie dyrektora Praskiej Giełdy Spożywczej Janusza Dąbrowskiego. Zabierając głos, Janusz Dąbrowski podkreślił walory smakowe wytwarzanych produktów przez Masarnię Osip oraz zwrócił uwagę na rodzinny charakter firmy w rozwój której angażują się dzieci właściciela.

Praska Giełda Spożywcza swój doroczny Konkurs Polski Smak, zwieńczony przyznaniem wybranym produktom żywnościowym statuetek Polski Smak, zorganizowała w 2017 roku podczas Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości EKOGALA – które odbyły się w G2A Arena Centrum Wystawienniczo-Kongresowym Województwa Podkarpackiego w Jasionce koło Rzeszowa.  

Masarnia OSIP jest rodzinną firmą Zygmunta i Kamila Osip, ma siedzibę
w Wierzawicach. Prowadzona jest od roku 2012 r. Pracuje w niej również żona pana Zygmunta, córki i synowie. Jest to trzecie pokolenie rodziny Osip, które zaangażowało się w branżę wędliniarską. W masarni wytwarzane są swojskie produkty według tradycyjnych, rodzinnych przepisów. Masarnia specjalizuje się w produkcji wyrobów wędzonych. Są to m.in. kiełbasy szynkowe, kiełbasy wiejskie, szynki, kabanosy, schaby, balerony, salcesony, pasztety. Zakład przerabia miesięcznie ok. 12 ton mięsa, ma swój własny sklep oraz dwa sklepy mobilne. Na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi zostały wpisane ich cztery wyroby.

 

Aleksandra Gorzelak-Nieduży
Biuro prasowe UMWP
fot. Kacper Krauz

 

 

"Herb Województwa Podkarpackiego"

 
 
 
 

Copyright © Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego w Rzeszowie
al. Łukasza Cieplińskiego 4, 35-010 Rzeszów, tel. 17 850 17 00, fax. 17 850 17 01
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.www.podkarpackie.pl
Godziny urzędowania: od poniedziałku do piątku w godzinach od 7:30 do 15:30

Znak promocyjny Województwa Podkarpackiego