„I Podkarpacki Festiwal Serów” w Ustrzykach Dolnych
W dniu 17 czerwca 2018 r. w Ustrzykach Dolnych odbył się „I Podkarpacki Festiwal Serów”. Festiwal miał charakter konkursu i był skierowany do wytwórców serów z terenu województwa podkarpackiego. Celem przedsięwzięcia jest promocja wytwarzanych samodzielnie serów oraz pokazanie wykorzystania mleka krów, kóz i owiec w gospodarstwie. Kapituła konkursowa wybrała najlepsze sery:- W kategorii ser krowi:
I miejsce Zbigniew Mazur Serowarnia Piastowska, Łężany, Ser podpuszczkowy krowi
II miejsce Bożena Wisła, Bukowiec za Ser podpuszczkowy z czubrycą
III miejsce Małgorzata Sowa, Kąkolówka za Cheddar krowi
III miejsce Justyna Serwońska, Nagórzany za Ser wędzony krowi z czarnuszką
Wyróżnienie Jacek Skórka Sanok za Ser Wurda
Wyróżnienie Anna Przydział KGW Zagorzyce za Ser krowi z kurdoniem
Wyróżnienie Piotr Kusz za Roladę serową
Wyróżnienie OSM Stalowa Wola za Ser Sabroso w posypce
Wyróżnienie Katarzyna Milasz z Wisłok Wielki za Przysmak piwosza
- W kategorii ser owczy
- W kategorii ser kozi
II miejsce Natalia Minkowicz Albert, Korzenie za Kozi ser podpuszczkowy wędzony
III miejsce Grochowska Halina, Połomia za ser kozi oscypek
Wyróżnienie Gospodarstwo Figa, Mszana za Tradycyjną bryndzę kozią
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali nagrody za udział ufundowane przez Marszałka Województwa Podkarpackiego.