Otwórz/zamknij mapę strony
Strona archiwalna, zawiera treści umieszczane w okresie od stycznia 2011 do marca 2022 roku.

180724 kulinarnie

W niedzielę 22 lipca 2018 r. odbył się regionalny etap XVIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, który wyłonił najlepsze produkty żywnościowe.

Nagrodzono wytwórców oryginalnych, regionalnych i lokalnych produktów żywnościowych, wytwarzanych metodami tradycyjnymi, wywodzącymi się
z tradycji i zachowania dziedzictwa kulinarnego naszego regionu. W konkursie brały udział Koła Gospodyń Wiejskich, zakłady przetwórstwa mięsnego pszczelarze osoby fizyczne oraz wytwórcy produktów regionalnych z całego województwa. Organizatorem konkursu na szczeblu centralnym jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP, .Marszałkiem Województwa Podkarpackiego , Wójtem Gminy Wierzawice, Gminnym Ośrodkiem Kultury, Podkarpackim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Boguchwale oraz Firmą Osip.

Kapituła konkursowa wybrała najlepsze produkty:

W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego

Podkategoria: Produkty i przetwory mięsne
I nagroda:
1) Masarnia OSIP S.C. Zygmunt i Kamil Osip za salceson Wierzawici tradycyjny
2) PPM Taurus za golonkę pieczoną
3) Zofia Betleja za pasztet z królika

I nagroda: Bożena Wisła za ser biały w beczce

Podkategoria: miody
I nagroda: Pasieka Jan Lizak za miód lipowy z facelią
Wyróżnienia:
1) Leda – Ser Leszek Jakimowicz za ser smażony z kminkiem
2) Jolanta Augustyn za wędzony lat szyniak
I. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda:
1) Bieszczadzka Spiżarnia Anna Książek za olej lniany
2) Julia Drozd za chleb za zakwasie z denka
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda:
1) Danuta Florek za strudel monasterski
2) Monika Kasprzyk za ciastka moczone w wodzie
Wyróżnienia:
1) Renata Wodyńska za powidła śliwkowe
2) Janina Czaban za mus z derenia

II. W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda:
Winnica Rodziny Steckich za wino białe gronowe z jarosławskiej ziemi.
Wyróżnienia:
1) Monika Boho za herbatkę stulatka
2) Krystyna Wronowska za nalewkę z rokitnika
3) Towarzystwo Przyjaciół Wsi Bieliniec za nalewkę piołunówkę

III. Inne produkty regionalne:

I nagroda:
Restauracja Podkarpacka przy Hotelu HETMAN w Rzeszowie za farsz do pierogów z bryndzą kozią
Wyróżnienia:
Zofia Popowicz za farsz do gołąbków z kaszą jaglaną i kiełbasą
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła”2018” następujące produkty:
1) Miód nawłociowy z Tanwi i sanu – Pasieka na Ogrodzie
2) Farsz do krzeszowskich gołąbków – Małgorzata Puc
3) Pierogi z farszem z bobu „Bobolasy” – Zofia Wikiera
4) Napój ziołowy orzeźwiający – Leokadia Gugała
5) Kiełbasa sielska – Bogusław Szymański

"Herb Województwa Podkarpackiego"

 
 
 
 

Copyright © Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego w Rzeszowie
al. Łukasza Cieplińskiego 4, 35-010 Rzeszów, tel. 17 850 17 00, fax. 17 850 17 01
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.www.podkarpackie.pl
Godziny urzędowania: od poniedziałku do piątku w godzinach od 7:30 do 15:30

Znak promocyjny Województwa Podkarpackiego