Już po raz XXIII w dniach 28-29 lipca 2018 r. odbyły się Targi Rzemiosła Przedsiębiorczości i Leśnictwa Agrobieszczady 2018 r. w Lesku. Współorganizatorem imprezy był Marszałek Województwa Podkarpackiego Władysław Ortyl. W targach uczestniczyli Wicemarszałek Maria Kurowska oraz Przewodniczący Sejmiku Jerzy Cypryś. Podczas targów odbył się jeden z najważniejszych konkursów w Województwie, mających na celu promowanie lokalnej przedsiębiorczości, rolnictwa, myślistwa, leśnictwa i obszarów wiejskich pn. „V Podkarpackie Smaki Myśliwskie”.
Swoje wyroby zaprezentowało ponad 200 wystawców. Odbyły się liczne degustacje tradycyjnych potraw i pokazy regionalnego rzemiosła. Można było zobaczyć także różne rodzaje ras zwierząt hodowlanych i konkurs młodych drwali. Impreza ubogacona była występami zespołów folklorystycznych.
V edycja „Myśliwskich Smaków” dedykowana była wszystkim smakoszom kuchni myśliwskiej. W konkursie uczestniczyło około 80 wystawców, którzy swoje wyroby prezentowali w trzech kategoriach.
Dnia i potrawy z dziczyzny
W tej kategorii I miejsce zdobyło Stowarzyszenie Przyszłość Dąbrówki za potrawę – Pieczony przelatek z żurawiną i krzemem.
II miejsce otrzymało Stowarzyszenie Krzewienia Kultury Zespół Pieśni i Tańca Kompanija w Boguchwale za pieczeń z dzika
III miejsce otrzymała Pani Alicja Rymarz z Jasienicy Rosielnej za gołąbki z dzika
w sosie borowikowym
W kategorii wędliny i wyroby wędliniarskie z dziczyzny
I miejsce otrzymał Zakład Mięsny, Wyroby Tradycyjne Mariusz Ciak z Kamienia
za kiełbasę z dzika
II miejsce Firma KABANOS z Dębicy za kabanosy z dzika
III miejsce Zakład Mięsny JASIOŁKA z Dukli za pieczeń myśliwską
W kategorii napoje regionalne z runa leśnego
I miejsce Stowarzyszenie Koła Gospodyń Wiejskich Stankowa za nalewkę malinową
II miejsce Danuta Nowak Zagórz za dżem z leśnych malin
III miejsce Leda – ser Leszek Jakimowicz Wólka Krowicka za Nalewkę malinową
Komisja konkursowa przyznała też po dwa wyróżnienia w każdej kategorii.
Dodatkowe nagrody ufundowali Dyrektor OT Rzeszów Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w Rzeszowie Jerzy Borcz oraz Dyrektor Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale Robert Pieszczoch dla:
I miejsce - Masarnia Osip Zygmunt i Kamil Wierzawice
II miejsce - Wyrób Wędlin Bogusław Szymański Nowe sioło
III miejsce -Gospodarstwo Agroturystyczne Gościnna Chata Pod Lasem Dorota Dereń
Dyrektor KOWR ufundował zestawy obiadowe i kawowe. Natomiast Dyrektor PODR
w Boguchwale wyjazd studyjny do Włoch dla Firmy Osip z Wierzawic, wyjazd studyjny
do Holandii dla Bogusława Szymańskiego z Nowego Sioła, oraz dla Gospodarstwa Agroturystycznego „Gościnna Chata pod Lasem” wyjazd studyjny na Węgry.