Producenci tradycyjnej żywności z województwa podkarpackiego mają kolejny powód do dumy. Podczas tegorocznych Targów „Smaki Regionów”, które odbyły się w dniach od 29 września do 1 października br. zdobyli, aż cztery „Perły”- ogólnopolską, prestiżową nagrodę przyznawaną za najlepsze regionalne smakołyki. Podczas uroczystej gali finałowej, która odbyła się 30 września na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich, laureatom gratulował i wręczał nagrody Poseł na Sejm Mieczysław Miazga, doceniając ich wkład w kulinarny dorobek województwa. Stoisko naszego województwa odwiedził Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski.
Produkty z naszego regionu od lat znajdują uznanie konsumentów z całej Polski, a przyznawane co roku nagrody potwierdzają wysoką jakość, smak i walory zdrowotne naszych produktów tradycyjnych. Wśród nich są cztery produkty: Miód łokciowy z Tanwi i Sanu – Pasieka na Ogrodzie Wacław Piędel - Bieliniec, Pierogi z farszem z bobu Bobolasy – Zofia Wikiera - Rozbórz, a także Kiełbasa Sielska –Bogusław Szymański – Nowe Sioło oraz Napój ziołowy orzeźwiający wytwarzany przez Leokadię Gugałę - Chwałowice.
Smaki Regionów to wyjątkowe wydarzenie dla osób, które odżywiają się zdrowo i cenią produkty od lokalnych dostawców. Na Targach nie zabrakło ekologicznej, certyfikowanej żywości z całej Polski. Był to czas na poznanie regionalnych potraw i produktów, stanowiących dziedzictwo kulinarne, które są przygotowywane według dawnych receptur. Nasi producenci chwalili się tym, co mają najlepszego. Na stoisku naszego województwa prezentowało swoje wyroby pięciu wystawców: Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego TAURUS z Pilzna, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Stalowej Woli, Zakład Mięsny Smak Górno, Wyrób Wędlin Bogusław Szymański, Leda Ser Leszek Jakimowicz.