W urzędzie marszałkowskim rozmawiano o żywności wysokiej jakości. Debatę poświęconą możliwościom rozwoju oraz promocji regionalnych produktów, uzupełniła degustacja lokalnych smakołyków wpisanych na ministerialną listę produktów tradycyjnych. Konferencję otworzyła wicemarszałek Ewa Draus.
- Województwo podkarpackie zajmuje pierwsze miejsce wśród regionów, z największą liczbą wpisów na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Mamy ich już 230. To wszystko państwa zasługa – lokalnych producentów żywności wysokiej jakości. Samorząd województwa bardzo to docenia i szczycimy się tym faktem – mówiła do gości konferencji wicemarszałek Ewa Draus.
Konferencję otworzył także Jerzy Borcz - Dyrektor Oddziału Terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Rzeszowie, który wiele uwagi poświęcił stronie internetowej www.polskasmakuje.pl. Jej celem jest promocja polskiej żywności, w szczególności produktów regionalnych. To platforma komunikacji pomiędzy polskimi producentami żywności wysokiej jakości a konsumentami, którzy takiej żywności poszukują.
- W sierpniu w Baszni Dolnej chcemy zorganizować Targi Polska Smakuje i zaprosić producentów z całego kraju – zapowiedział dyr. Jerzy Borcz.
Wśród prelegentów biorących udział w wydarzeniu byli m.in.: Michał Rzytki - Dyrektor Departamentu Promocji i Jakości Żywności w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Renald Partyka, Podkarpacki Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Przedstawiciel ministerstwa mówił o tym, że promując lokalne produkty, należy zacząć od siebie, od miejscowych firm i instytucji, które powinny takie produkty wprowadzać podczas swoich konferencji czy spotkań. Pochwalił także województwo podkarpackie za różne inicjatywy na polu promocji lokalnych produktów.
- Ludziom na Podkarpaciu się chce. Tu jest inicjatywa – mówił dyr. Michał Rzytki.
Renald Partyka - Podkarpacki Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych omówił z kolei zmiany, jakie zaszły w rolniczym handlu detalicznym od stycznia 2019 roku.
Bardzo „smakowitą” wizualnie prezentację przedstawił gościom konferencji Krzysztof Zieliński ze stowarzyszenia „Pro Carpatia” o tym, jak można zarabiać na lokalnych produktach, dając za przykład podkarpacki smakołyk, jakim jest proziak. Zaprezentował różne jego postaci oraz możliwości podania, które już funkcjonują na Podkarpaciu.
- Cieszymy się, że urząd marszałkowski dostrzega znaczenie promocji żywności wysokiej jakości. A lokalni producenci oraz panie z Kół Gospodyń Wiejskich, są strażnikami kulinarnego dziedzictwa – mówił Krzysztof Zieliński.
Podczas spotkania Damian Przedzieńkowski, kierownik Wydziału Rozwoju Rynków Rolnych rzeszowskiego oddziału KOWR, omówił także udział podkarpackich producentów na stronie www.polskasmakuje.pl. Spotkanie zakończyła degustacja lokalnych wyrobów tradycyjnych wpisanych na ministerialną listę.
Monika Konopka
fot. Michał Mielniczuk
Biuro prasowe UMWP