Otwórz/zamknij mapę strony
Strona archiwalna, zawiera treści umieszczane w okresie od stycznia 2011 do marca 2022 roku.

2019-05-21 Bolestraszyce Smaki Pogranicza

W dniu 19 maja 2019 r. w Bolestraszycach odbyła się I edycja konkursu pn. „Smaki - Pogranicza” w ramach I Podkarpackiego Festiwalu Kresowych Produktów Tradycyjnych i Regionalnych”. Organizatorem wydarzenia był Marszałek Województwa Podkarpackiego, Wójt Gminy Żurawica oraz Arboretum i Zakład Fizjografii w Bolestraszycach. Inicjatywa wydarzenia spotkała się z bardzo dużym zainteresowaniem ze strony wystawców, których było ponad 100. Oprócz lokalnych producentów produktów tradycyjnych, Stowarzyszeń i Kół Gospodyń Wiejskich w przedsięwzięciu wzięli udział także lokalni rzemieślnicy.
Wystawcy, którzy zgłosili się do konkursu kulinarnego zmierzyli się w dwóch kategoriach: na najlepszą potrawę oraz na najlepszy produkt.
Kapituła Konkursowa w składzie:
Zofia Kochan – Dyrektor Departamentu Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem,
Izabella Byszewska – Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego,
Janina Kamińska – Z-ca Dyrektora Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego,
Krzysztof Zieliński – Kazet Medi,a
Tomasz Szeleszczuk – Wójt Gminy Żurawica,
Joanna Piróg – Główny Specjalista Oddziału Wielofunkcyjnego Rozwoju Wsi i Żywności Wysokiej Jakości,
Monika Sterer-Putyło – Główny Specjalista Oddziału Wielofunkcyjnego Rozwoju Wsi i Żywności Wysokiej Jakości,
oprócz walorów smakowych oceniała także tradycyjne pochodzenie, historię danego produktu oraz związek z obszarem geograficznym. Po burzliwych naradach przyznała następujące nagrody:

W kategorii potrawa:
I miejsce – Katarzyna Drymajło z Nehrybki za Winną Polewkę,
II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Nr 2 Nowa Wieś za Hreczanyki za kotlety z kaszy gryczanej i mięsa z sosem grzybowym
III miejsce – Kamil Zapała Zespół Szkół Spożywczych Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu za Święconkę na serwatce z proziakiem okraszonym tradycyjnym wiejskim masłem z czosnkiem niedźwiedzim.

Dwa wyróżnienia w tej kategorii przypadły:
Stowarzyszeniu KGW „Buszkowiczanki” za Barszcz ukraiński oraz Bartoszowi Wisła z Bukowca za Maczkę serową czyli sos na bazie sera z beczki

W kategorii produkt:
I miejsce – Masarnia OSIP z Wierzawic za Salceson w maćku
II miejsce – Teresa Łysikowska z Krzeszowa za Miodzik sosnowy
III miejsce – Danuta Jakimowicz za Ser dojrzewający górski

oraz wyróżnienia, które otrzymali:
Paweł Szymański z Nowego Sioła za Polędwicę wędzoną,
Magdalena Błachut z KGW Krasiczyn za Smalec dziadzia Antoniego.

Słoneczna pogoda, wiele smacznych potraw oraz występy artystyczne lokalnych kapel ludowych min. Zespołu Pieśni i Tańca Kompania z Boguchwały, Zespołu Pieśni Jasiołczanie z Jasionki, liczne występy zespołów dziecięcych sprawiły, że wydarzenie cieszyło się ogromnym powodzeniem także wśród zwiedzających.
Wszyscy uczestnicy imprezy mieli możliwość zwiedzenia Arboretum i Zakładu Fizjografii, w którym można było podziwiać piękne gatunki roślin.
 

"Herb Województwa Podkarpackiego"

 
 
 
 

Copyright © Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego w Rzeszowie
al. Łukasza Cieplińskiego 4, 35-010 Rzeszów, tel. 17 850 17 00, fax. 17 850 17 01
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.www.podkarpackie.pl
Godziny urzędowania: od poniedziałku do piątku w godzinach od 7:30 do 15:30

Znak promocyjny Województwa Podkarpackiego