Ważnym wydarzeniem pierwszego dnia uroczystości był konkurs na „Najładniejszy wieniec dożynkowy” o nagrodę Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej. W konkursie wzięły udział grupy reprezentujące wszystkie województwa. Konkurs pokazał, jak różnorodny i ciekawy jest polski folklor.
Wieniec prezentowany przez województwo podkarpackie uwity był z 5 gatunków zbóż, które wyrosły na rodzimych podkarpackich polach. Wewnątrz korony znajdował się bochen chleba, który jest największą nagrodą i radością za ciężką prace rolnika. Na uwagę zasługiwały misternie wykonane ozdoby z suszonych kwiatów traw i ziół. Kopuła przepleciona była biało- czerwoną szarfą. Najważniejsza część dwudniowej uroczystości rozpoczęła się w niedzielę mszą świętą w Kaplicy polowej AK. Następnie korowód dożynkowy przeszedł na stadion Centralnego Ośrodka Sportu – Ośrodka Przygotowań Olimpijskich w Spale, gdzie odbył się Ceremoniał Dożynkowy.
W dożynkach uczestniczył prezydent Andrzej Duda wraz z małżonką a także minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski, parlamentarzyści i samorządowcy z różnych stron Polski. Gospodarzem naszego województwa był Marszałek Władysław Ortyl, obecni byli także Wicemarszałek Województwa Piotr Pilch wraz z małżonką, Dyrektor Departamentu Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem Zofia Kochan wraz z pracownikami Oddziału Wielofunkcyjnego Rozwoju Wsi i Żywności Wysokiej Jakości. Gminę Tryńcza reprezentowali Wójt Ryszard Jędruch oraz Starosta Przeworski Bogusław Urban. Na podkarpackim stoisku, które przygotowała gmina Tryńcza, znalazły się lokalne smakołyki i wyroby podkarpackich firm. Można było skosztować m.in. wędlin, miodów, serów, pierogów, prozaików, ciast i wiele innych kulinarnych pyszności, które cieszyły się jak zawsze ogromnym zainteresowaniem zarówno zwiedzających jak i gość którzy bardzo licznie odwiedzili stoisko Województwa Podkarpackiego.