Ser Biały w beczce z Bukowca, Salceson w Maćku z Wierzawic oraz Ser Wólczan z kozieradką – te smakołyki otrzymały „Perły”, czyli nagrody przyznawane w ogólnopolskim konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Z „Kluczem do Polskiej Spiżarni” wyjechał z Poznania wicemarszałek Piotr Pilch.
Perła przyznawane są za najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz za najlepsze danie oraz potrawę regionalną i tradycyjną. Finał konkursu odbył się w ramach międzynarodowych targów Polagra FOOD, które są jednym z największych tego typu przedsięwzięć w Europie. Targi są także dla branży spożywczej zwiastunem trendów konsumenckich, kompleksowy przegląd ofert, ale też promocją polskiej gospodarki.
W tegorocznej edycji konkursu, Perły otrzymały następujące produkty z naszego regionu:
1.Ser biały w beczce Bożeny Wisły z Bukowca
2.Salceson w Maćku Masarni Osip z Wierzawic
3.Ser Wólczan z kozieradką Firmy Leda Ser z Wólki Krowickiej.
Ser biały w Beczce Bożeny Wisły z Bukowca otrzymał także Medal Targów 2019 r.
Honorową Nagrodę, czyli „Klucz do Polskiej Spiżarni” - przyznawaną przez Kapitułę Krajową Polskiej Izby Produktów Regionalnych i Lokalnych – otrzymał wicemarszałek Piotr Pilch. Odebrał ją z rąk Ministra Rolnictwa Jan Krzysztofa Ardanowskiego, Minister Przedsiębiorczości i Technologii Jadwigi Emilewicz oraz szefowej Kancelarii Prezydenta RP Haliny Szymańskiej. „Klucz do Polskiej Spiżarni” wręczany jest osobom lub organizacjom i instytucjom, szczególnie zasłużonym dla ochrony dziedzictwa kulinarnego i rozwoju rynku produktów regionalnych i tradycyjnych.
Swoje stoisko zaprezentowało województwo podkarpackie, gdzie skosztować można było wszystkich wyróżnionych specjałów oraz produktów firmy TAURUS.
To nie pierwsze targi, podczas których dostrzeżono produkty z Podkarpacia. Przez lata żywność z naszego regionu zyskała uznanie konsumentów oraz zdobywała szereg nagród, m.in. na targach Polagra FOOD.
Dorota Jamrozy
Departament Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem