W dniu 22 lipca 2020 r. odbył się Wyjazd Studyjny producentów żywności wysokiej jakości z Województwa Podkarpackiego w którym uczestniczyli Pan Piotr Pilch Wicemarszałek Województwa Podkarpackiego, Pani Zofia Kochan Dyrektor Departamentu Rolnictwa Geodezji i Gospodarki Mieniem a także pracownicy Wielofunkcyjnego Oddziału Rozwoju Wsi i Żywności Wysokiej Jakości w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego. W wyjeździe wzięli udział także przedstawiciele Kół Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszeń a także producenci żywności wysokiej jakości z województwa podkarpackiego.
W gospodarstwie „Bieszczadzka Koza” zostały przeprowadzone warsztaty szkoleniowe dotyczące produktu tradycyjnego pn. „Wspieranie rozwoju przedsiębiorczości wiejskiej z przetwórstwem na przykładzie gospodarstw agroturystycznych, małych rodzinnych firm związanych z przetwórstwem produktów tradycyjnych i regionalnych”. Odbyła się też degustacja produktów tradycyjnych i regionalnych. Była to pierwsza wizyta w gospodarstwie produkującym sery kozie metodami tradycyjnymi i regionalnymi w malowniczej miejscowości Smolnik.
Ważnym punktem programu było odwiedzenie Klasztoru Sióstr Nazaretanek w Komańczy gdzie był internowany Prymas Tysiąclecia Stefan Wyszyński.
Wyjazd studyjny okazał się najlepszą formą podniesienia wiedzy na temat przedsiębiorczości i przetwórstwa lokalnego ze względu na fakt, iż nabyte wiadomości teoretyczne można było zobaczyć w praktyce. Mamy nadzieję, że przedsięwzięcie to pozytywnie wpłynie na uczestników i zainspiruje ich do podejmowania działań na rzecz rozwoju własnej działalności, a także naszego regionu.
W gospodarstwie „Bieszczadzka Koza” zostały przeprowadzone warsztaty szkoleniowe dotyczące produktu tradycyjnego pn. „Wspieranie rozwoju przedsiębiorczości wiejskiej z przetwórstwem na przykładzie gospodarstw agroturystycznych, małych rodzinnych firm związanych z przetwórstwem produktów tradycyjnych i regionalnych”. Odbyła się też degustacja produktów tradycyjnych i regionalnych. Była to pierwsza wizyta w gospodarstwie produkującym sery kozie metodami tradycyjnymi i regionalnymi w malowniczej miejscowości Smolnik.
Ważnym punktem programu było odwiedzenie Klasztoru Sióstr Nazaretanek w Komańczy gdzie był internowany Prymas Tysiąclecia Stefan Wyszyński.
Wyjazd studyjny okazał się najlepszą formą podniesienia wiedzy na temat przedsiębiorczości i przetwórstwa lokalnego ze względu na fakt, iż nabyte wiadomości teoretyczne można było zobaczyć w praktyce. Mamy nadzieję, że przedsięwzięcie to pozytywnie wpłynie na uczestników i zainspiruje ich do podejmowania działań na rzecz rozwoju własnej działalności, a także naszego regionu.