W dniu 2 września 2020 r. w miejscowości Wólka Krowicka odbyły się warsztaty serowarskie dla producentów z woj. podkarpackiego. Warsztaty organizowane były przez Departament Rolnictwa Geodezji i Gospodarki Mieniem. W warsztatach uczestniczył Wicemarszałek Piotr Pilch oraz Dyrektor Departamentu Rolnictwa Geodezji i Gospodarki Mieniem Pani Zofia Kochan wraz z pracownikami Oddziału Wielofunkcyjnego Rozwoju Wsi i Żywności Wysokiej Jakości a także producenci, członkinie KGW z woj Podkarpackiego. Warsztaty przeprowadził właściciel małej wytwórni serów podpuszczkowych Pan Leszek Jakimowicz wraz z żoną Danutą Jakimowicz - właściciele firmy LEDA-SER w Wólce Krowickiej. Warsztaty rozpoczęły się częścią teoretyczną na temat mleka i jego produktów, a także głównych aspektów pozyskiwania mleka i możliwości jego przetwarzania w warunkach domowych. Podczas wykładu uczestnicy zapoznali się z tajnikami sztuki serowarskiej, co wpływa na smak sera, jak zrobić w warunkach domowych masło, sery, twarogi czy śmietankę oraz jak tworzyć kefiry i jogurty i na czym polega dojrzewanie sera. Warsztaty miały na celu zachęcenie wszystkich uczestników do przetwarzania mleka nie tylko na własny użytek, ale przede wszystkim do rozpoczęcia własnej działalności w tym zakresie.
Warsztaty serowarskie w Wólce Krowickiej.
- Szczegóły
- Jerzy Tubiak