Otwórz/zamknij mapę strony
Strona archiwalna, zawiera treści umieszczane w okresie od stycznia 2011 do marca 2022 roku.

Marszałek Województwa Podkarpackiego serdecznie zaprasza do udziału w Konkursie pn. "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" - na najlepszy regionalny produkt żywnościowy. Finał regionalny odbędzie się w dniu 25 lipca 2021 r. w Medyni Głogowskiej. Podczas tego wydarzenia wyłonieni zostaną Laureaci przez powołaną do tego celu Komisję Konkursową.
Organizatorem centralnym Konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP.

 

logo

Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniający kryteria konkursowe określone w Regulaminie.
Nadrzędnym celem Konkursu jest identyfikacja regionalnych produktów osadzonych głęboko w polskiej tradycji, od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Znalezienie i zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność.
Ideą Konkursu jest także zachęcanie rolników i właścicieli lokalnych firm, obiektów agroturystycznych, turystycznych i gastronomicznych do czerpania z bogatej spuścizny kulinarnego dziedzictwa i wykorzystania jej w ofercie rynkowej, do sięgania do lokalnych zasobów surowców, a także inspiracja producentów do wytwarzania certyfikowanej tradycyjnej żywności wysokiej jakości.
Konkurs odbędzie się dwuetapowo. W pierwszym etapie – w czasie finału regionalnego – wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach: produkt pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napoje i produkty mieszane (szczegółowy regulamin w załączniku). Drugi etap Konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu - spośród produktów nominowanych w regionach wyłonione zostaną te które otrzymają prestiżową nagrodę Konkursu „PERŁA” podczas Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra–Food „Smaki Regionów” w Poznaniu. Podczas Targów wręczone zostaną także – wzorem lat ubiegłych – honorowe nagrody „Klucz do Polskiej Spiżarni”, przyznawane osobom najbardziej zasłużonym dla promocji i rozwoju rynku polskich produktów regionalnych.
W przypadku zainteresowania bardzo prosimy o zapoznanie się z Regulaminem Konkursu oraz przesłanie wypełnionej Karty Zgłoszenia na adres koordynatora regionalnego: Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego al. Łukasza Cieplińskiego 4, 35-010 Rzeszów z dopiskiem Departament Rolnictwa Geodezji i Gospodarki Mieniem do dnia 2 lipca 2021 r. Wszelkie zapytania związane z organizacją Konkursu prosimy kierować na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub pod numerem tel. 17 74763 38.

 

Załączniki:
Pobierz plik (regulamin_konkursu.doc)Regulamin konkursu261 kB
Pobierz plik (karta_zgloszenia.doc)Karta zgłoszenia52 kB

"Herb Województwa Podkarpackiego"

 
 
 
 

Copyright © Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego w Rzeszowie
al. Łukasza Cieplińskiego 4, 35-010 Rzeszów, tel. 17 850 17 00, fax. 17 850 17 01
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.www.podkarpackie.pl
Godziny urzędowania: od poniedziałku do piątku w godzinach od 7:30 do 15:30

Znak promocyjny Województwa Podkarpackiego