W Medyni Głogowskiej 25 lipca 2021 r. odbyła się XX edycja wojewódzkiego finału konkursu pn. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Konkurs został zorganizowany przez Urząd Marszałkowski, Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Gminę Czarna. W konkursie wzięły udział Koła Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszenia, zakłady produkujące żywność tradycyjną i regionalną z całego województwa podkarpackiego.
Komisja po degustacji i ocenie zaprezentowanych produktów postanowiła przyznać następujące nagrody i wyróżnienia:
I kategoria – produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
podkategoria – produkty i przetwory mięsne
I nagroda:
– Mariusz Ciak Zakład Mięsny Wyroby Tradycyjne za – Salceson wiejski z Kamienia
– Wyrób wędlin Bogusław Szymański za – Szynkę z Kością z Nowego Sioła
wyróżnienia:
– Zofia Gałucha KGW Nr.2 w Nowej Wsi za – Pasztet dworski mięsny z grzybami
– Krystyna Wronowska Gospodarstwo Agroturystyczne w Rybnem – Pasztet z królika
podkategoria – produkty mleczne
I nagroda: Leda Ser (Leszek i Danuta Jakimowicz) za – Ser Krowicki dojrzewający
podkategoria – miody
I nagroda:
– Stanisław Wołcz z Rakszawy za – Miód Leśny
– Łukasz Kulaga Pasieka Bzianka za – Miód spadziowy liściasty
II kategoria: produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
podkategoria – przetwory owocowe
I nagroda: Janina Czaban z Nowej Sarzyny za – Dżem z derenia
wyróżnienia:
– Zofia Śręba z Woli Wielkiej za – Powidło śliwkowe
– Janina Olszańska z Krasiczyna za – Ucierane płatki róży
podkategoria – produkty zbożowe
I nagroda: KGW Bereźnica Wyżna za – Paskę drożdżową wielkanocną
wyróżnienie: Stowarzyszenie KGW Wolanki za – Chleb żytni na zakwasie
podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda : Grzesik Krystyna za – Ciastka odpustowe czyli cukrzaki
wyróżnienia:
– Stowarzyszenie Klub Kobiet w Medyni Łańcuckiej za – Bułkę drożdżową Jagodziankę z „malasem”
– Teresa Nycz z Błędowej Tyczyńskiej za – Orkiszowe Pałeczki wiśniowo – malinowe
III kategoria – napoje regionalne
podkategoria – napoje bezalkoholowe
I nagroda: Bożena Wisła z Bukowca za – Napój Bojkowski
podkategoria – napoje alkoholowe
I nagroda: Stanisław Majewski z Mielca za – Porzeczkówkę Nadwisłocką
wyróżnienie: Grochowska Halina z Połomi za – Nalewkę Malinową
IV kategoria – inne produkty regionalne
I nagroda: KGW w Lutoryżu za – Hreczanyki– kresowe kotlety z kaszą
Produkty otrzymujące nominację do nagrody „Perła 2021”
– Kiełbasa wiejska Kamieńska – CIAK Zakład Mięsny Wyroby Tradycyjne Mariusz Ciak z Nowego Kamienia
– Polędwica wędzona z Nowego Sioła – Wyrób Wędlin Bogusław Szymański z Nowego Sioła
– Ser bieszczadzki z ziołami – Bożena Wisła z Bukowca
– Ciastka owsiane – Teresa Nycz z Błędowej Tyczyńskiej
– Ciastka moczone w wodzie – Wiesława Jednacz z Podolszynki Plebańskiej.
Nagrodzono wytwórców oryginalnych, regionalnych i lokalnych produktów żywnościowych, wytwarzanych metodami tradycyjnymi, wywodzącymi się z dziedzictwa kulinarnego naszego regionu. Goście mogli posmakować wszystkich nagrodzonych produktów oraz wielu innych wspaniałych ciast, proziaków, chlebów, serów, wędlin i napojów . Zwycięzcom gratulujemy, a wszystkim uczestnikom życzmy wytrwałości w podtrzymywaniu tradycji i dalszych sukcesów.