Zapraszamy wszystkich producentów z terenu województwa podkarpackiego do udziału w konkursie na najlepszy produkt żywnościowy. Celem konkursu jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników oraz wyszukiwanie i promocja specyficznych produktów, charakterystycznych dla danego regionu, które mogą stać się jego wizytówką.
- Szczegóły
- Sebastian Kieszkowski
Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego zorganizował Dni Otwarte. 7 i 8 kwietnia wszyscy chętni mogą wziąć udział w wykładach, warsztatach i pokazach. Okazją do świętowania jest też nominacja profesorska dla dziekana wydziału, prof. Czesława Puchalskiego.
- Szczegóły
- Michał Mielniczuk
Podrzeszowska Jasionka była miejscem debaty o Wspólnej Polityce Rolnej. Wiele uwagi poświęcono kwestiom rozwoju rolnictwa i zapobieganiu kryzysom. Po raz pierwszy przyznano także nagrodę im. Józefa Ślisza, jednego z przywódców strajków rolniczych z 1981 r. Zarząd województwa reprezentował marszałek Władysław Ortyl.
- Szczegóły
- Sebastian Kieszkowski
- Szczegóły
- Michał Mielniczuk
Jesteście Państwo wizytówką województwa podkarpackiego, które szczyci się, że ma takich przedsiębiorców i tak doskonałe wyroby – powiedział członek zarządu województwa Lucjan Kuźniar, podczas uroczystości wręczenia nominacji dla podkarpackich firm z branży rolno-spożywczej do konkursu AGRO POLSKA 2017. Producenci żywności nominacje i dyplomy odebrali w urzędzie marszałkowskim.
- Szczegóły
- Piotr Bartnik
Zarząd Województwa Podkarpackiego Uchwałą Nr 269/5390/17 z dnia 7 lutego 2017 r. przyjął „Program aktywizacji gospodarczo – turystycznej województwa podkarpackiego poprzez promocję cennych przyrodniczo i krajobrazowo terenów łąkowo – pastwiskowych z zachowaniem bioróżnorodności w oparciu o naturalny wypas zwierząt gospodarskich i owadopylność”.
PDO Liczba artykułów: 3
Mak i konopie włókniste Liczba artykułów: 7
Podkarpacki Naturalny Wypas Liczba artykułów: 9
Strona 16 z 24