Gratulujemy naszym producentom prestiżowych nagród, które świetnie oddają ich starania oraz jakość tworzonej na Podkarpaciu żywności – powiedział wicemarszałek Piotr Pilch w czasie wręczenia nagród producentom regionalnych wyrobów.
Już po raz dwudziesty w tym roku wręczone zostały „Perły 2021”, przyznawane przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Od dwóch dekad w ten sposób nagradzane są w Polsce najlepsze regionalne i tradycyjne produkty żywnościowe oraz najlepsze dania i potrawy. Wszystko to w ramach ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. Od lat w ramach tego konkursu chętnie i z sukcesami promują swoje produkty wytwórcy tradycyjnej i regionalnej żywności z Podkarpacia.
W tym roku w lipcu nominację do Nagrody Perła 2021 otrzymało w Medyni Głogowskiej pięciu producentów z województwa podkarpackiego. Otrzymały je następujące wyroby: kiełbasa wiejska kamieńska –CIAK Zakład Mięsny Wyroby Tradycyjne Mariusz Ciak Nowy Kamień, polędwica wędzona z Nowego Sioła – Wyrób Wędlin Bogusław Szymański Nowe Sioło, ser bieszczadzki z ziołami – Bożena Wisła Gospodarstwo Agro Eko Turystyczno Edukacyjne Bukowiec, ciastka moczone w wodzie – Wiesława Jednacz Podolszynka Plebańska, ciasteczka orkiszowe – Nycz Teresa z Błędowej Tyczyńskiej.
Perła 2021 przyznawana przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego natomiast do firmy CIAK Zakład Mięsny Wyroby Tradycyjne Mariusz Ciak z Nowego Kamienia, firmy Wyrób Wędlin Bogusław Szymański z Nowego Sioła, Bożeny Wisła z Gospodarstwa Agro Eko Turystyczno-Edukacyjnego w Bukowcu oraz Wiesława Jednacz z Podolszynki Plebańskiej.
Zwycięskich Pereł pogratulował producentom wicemarszałek województwa podkarpackiego Piotr Pilch.
Jesteśmy dumni i szczęśliwi, że Podkarpacie może poszczycić się tak doskonałą żywnością, która jest swoistym ambasadorem naszego regionu. Serdecznie gratulujemy i bardzo się cieszymy – podkreślał wicemarszałek Piotr Pilch.
W czasie spotkania ze zdobywcami „Pereł 2021” wicemarszałek wręczył pamiątkowe emblematy oraz zachęcił lokalnych producentów o dalszego stawania w szranki, prezentując kolejne doskonałe regionalne wyroby.
Tekst Aleksandra Gorzelak –Nieduży
Foto Anna Kilarska
Kancelaria Zarządu UMWP