12 firm z branży rolno-spożywczej z Podkarpacia przyjechało do Rzeszowa, by promować swoje wyroby w ramach XXII edycji inicjatywy pozytywistycznej „Polski Producent Żywności 2018". W urzędzie marszałkowskim lokalne produkty zostały poddane ocenie przez Kapitułę Wojewódzką, w skład której wchodzili między innymi pracownicy urzędu i podkarpaccy dziennikarze.
Kapituła oceniała smak, zapach i wygląd wyrobów, ale także ilość z obowiązującymi normami, wartości odżywcze oraz konkurencyjność w stosunku do innych produktów tego typu obecnych na rynku. Kapituła pozytywnie oceniła produkty nadając wszystkim nominacje do ogólnopolskiego etapu konkursu. Nominacje wręczyła wicemarszałek Maria Kurowska, która pogratulowała podkarpackim producentom wspaniałych wyrobów i podziękowała za pracę na rzecz rozwoju przedsiębiorczości:
Samorząd Województwa Podkarpackiego od lat angażuje się w promowanie lokalnych wytwórców żywności, a także podkarpackich wyrobów charakteryzujących się najwyższą jakością, poświęcając szczególną uwagę prestiżowym inicjatywom i znaczącym przedsięwzięciom promocyjnym. Województwo Podkarpackie może pochwalić się wieloma specjałami, które są wizytówką naszego regionu i zasługują na szczególne uznanie – powiedziała wicemarszałek.
Nominacje otrzymali: Przedsiębiorstwo Handlowo- Usługowe MATEO” Stanisław Cabaj za Kartacze z mięsem, LEDA – SER Jakimowicz Leszek za Ser Domowy Ziołowy, Zakład Przetwórczo Handlowy BASZPOL sp..z.o.o za Ekologiczny chleb żytni na zakwasie, Wyrób Wędlin Bogusław Szymański za Kiełbasę Sielską, Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego „TAURUS” za Flaki pikantne, Zakład Mięsny SMAK – GÓRNO Sp. z o.o. za Kiełbasiankę z dziczyzną, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Stalowej Woli za Ser twarogowy Lasowicki, FHU Juwita Kurek Justyna za Szynkę Tradycyjną Kurek, Ekologiczne P.P.H.U. Bio-Eko Wójtowicz Marian za Cheb żytni z ziarnami na zakwasie eko, Masarnia Osip Zygmunt i Kamil Osip za Kiełbasę szynkową, PPHU FENETRA Bogusław i Marek Kozubal Sp.j za Mięso szlacheckie, Gospodarstwo Agr-Eko Bożena Wisła za Ser podpuszczkowy z nutą leśną.
Producenci nominowani przez Kapitułę będą mogli wziąć udział w drugim - Ogólnopolskim etapie Konkursu, którego finał odbędzie się w Poznaniu, podczas corocznych Targów Rolno-Spożywczych POLAGRA FOOD. Tam producenci będą rywalizować ze sobą o tytuł - Polski Producent Żywności. Celem przedsięwzięcia jest wyróżnianie i promocja najlepszych, polskich producentów żywności oraz zwracanie uwagi konsumentów na wyroby charakteryzujące się najwyższą jakością.
Inicjatywa pozytywistyczna Polski Producent Żywności została zainaugurowana przez Stowarzyszenie im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Poznaniu już w 1997 roku. Sukces jaki odniosła jej pierwsza edycja pozwolił na kontynuację w kolejnych latach. Stowarzyszenie poprzez nadawanie tytułów „Polski Producent Żywności", skutecznie promuje najlepsze polskie produkty żywnościowe oraz rodzimych producentów. Biorą w niej udział producenci dobrej, cenionej przez odbiorców żywności, przedsiębiorstwa polskie działające na terenie całego kraju oraz państw Unii Europejskiej.
Tekst i fot.: D. Kozik
Biuro Prasowe UMWP