Kolejna edycja warsztatów zielarskich w Daliowej odbyła się w dniach od 7 do 9 czerwca. Beskid Niski, szczególnie wiosną, jest doskonałym miejscem do tego rodzaju inicjatyw.
Bogactwo karpackiej flory pozwala poznać wiele gatunków roślin – dziko rosnących, jednak bardzo przydatnych w kuchni czy w domowej apteczce.
Nauka jest łatwiejsza, gdy odbywa się pod okiem specjalistki, a jest nią z pewnością – zielarka i fitoterapeutka – pani Joanna Sadowska-Wrzecionko, która prowadziła warsztaty. Spacery po okolicznych łąkach połączone były z opowieściami o poszczególnych roślinach, o ich właściwościach oraz sposobach używania. Zebrane podczas wędrówek zioła wykorzystane zostały potem w zajęciach praktycznych. Obejmowały one m.in. przygotowywanie octu, komponowanie soli ziołowej, wyrób kremów czy olejków kosmetycznych.
Ważnym elementem warsztatów było omówienie technik suszenia roślin czy też praktyczne ćwiczenia z ich macerowania. Wiele uwagi poświęcone zostało wykorzystaniu roślin w kuchni. Uczestnicy mieli możliwość wykorzystania zdobytej wiedzy w przygotowywaniu posiłków podczas praktycznych zajęć w kuchni.