Największą atrakcją drugiego dnia targów Ekogala było gotowanie VIP-ów. Odwiedzający targi mogli zobaczyć, jak w kuchni radzą sobie znane w regionie osoby, które na co dzień zajmują się czymś zupełnie innym.
Z gotowaniem przed publicznością zmierzyli się w pierwszej turze: Władysław Ortyl - Marszałek Województwa Podkarpackiego, Jerzy Borcz - Przewodniczący Sejmiku Województwa Podkarpackiego oraz Krystyna Stachowska - wiceprezydent Rzeszowa, którzy skręcali makowce z ciasta francuskiego. W drugiej turze zaś swoje kulinarne talenty przy zawijaniu gołąbków pokazali: wicemarszałek Piotr Pilch, Robert Machowski - przedstawiciel Zarządu PIRE, Lesław Kuźniar - wójt Gminy Trzebownisko.
Drugi dzień targów wypełniły także inne pokazy gotowania, przygotowane przez uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, degustacje na stoiskach wystawców, warsztaty oraz konkursy. Był także występ Zespołu Ludowego z Łukawca – „Folklor Podkarpacia.
Targi skierowane są do podmiotów, których działalność związana jest z wytwarzaniem i sprzedażą produktów oraz żywności wysokiej jakości. Podczas wydarzenia promują się również gospodarstwa agroturystyczne, stowarzyszenia agroturystyczne, zagrody edukacyjne, a także przedstawiciele miast partnerskich z zagranicy. Wydarzenie ma podnosić wiedzę ekologiczną i promować żywność wysokiej jakości. Ma również ułatwić nawiązanie kontaktów handlowych i umożliwić wystawcom wymianę doświadczeń. Łącznie w targach bierze udział 111 wystawców, w tym goście z Ukrainy, Węgier, Rumunii, Słowacji i Grecji, którzy promują swoje wyroby i usługi. Targi zostały zorganizowane w formule hybrydowej – stacjonarnie w G2A Arena w Jasionce oraz online.
Organizatorami Ekogali są: Samorząd Województwa Podkarpackiego, Miasto Rzeszów, Gmina Trzebownisko i Związek Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego”. Targi finansowane są ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Jubileuszowe obchody wspiera również stowarzyszenie Polska Ekologia. Patronat nad wydarzeniem objął Henryk Kowalczyk – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Tekst: Monika Konopka
Zdjęcia: Anna Magda
Wideo: Mateusz Romankiewicz
Biuro Prasowe UMWP